browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Erfarenhet ger färdighet

Att bli en fullfjädrad bartender är inget som händer över en natt. Det krävs utbildning och sedan massor av övning innan man blir riktigt grym och kan stå natt efter natt och göra olika drinkar. En dröm för många bartenders är att öppna ett eget ställe, något som är omöjligt utan att ha jobbat i ganska många år för att verkligen förstå branschen enligt bartenderkungen Jimmy Dymott.

Framgångsreceptet menar han stavas erfarenhet. Något som många unga bartendrar missar i dag.

– Förr lärde sig alla yrket från grunden. I dag lär man sig bara den glamorösa delen på någon bartenderkurs. Få inser att det är ett väldigt slitigt jobb där man är vaken på nätterna och sover på dagarna, på vintern ser man knappt dagsljus. Det skulle vem som helst bli förstörd av. Men jag försöker hålla mig i fysisk form och gå upp på dagarna även om jag har jobbat sent. Annars pallar man det inte, säger Jimmy Dymott.

Och visst står yrkeserfarenhet före något annat, men att ha en utbildning i botten är a och o. Många utbildningar sker nu för tiden utomlands, Miami och Gran Canaria är populära ställen, men det finns såklart också andra alternativ. Då och då anordnas det utbildningar i diverse konferenslokaler, som till exempel www.slagthuset.se i Malmö. Lokalerna som ligger precis bakom centralstationen är enorma, fyllda med konferensrum, kontorsuthyrning och en stor scen av underhållning. Här ryms föreställningar, nattklubbar och barer, med andra ord ett perfekt ställe att vara på om man vill bli bartender.

Lokalerna på slaktområdet är såklart inte bara för den som vill bli expert på att blanda drinkar utan där finns otroliga möjligheter, vad man än vill göra. Vem som helst kan hyra ett av deras rum för att ha interna eller externa utbildningar och konferenser. Det innebär att alla möjliga tänkbara branscher alla samlas på ett och samma ställe, om än avskilda från varandra, och det skapar en härlig blandning i Malmö. Det är inte bara roligt utan skapar större förutsättningar för att utöka sitt nätverk och utvecklas av andra. Och vem vet, kanske är det din framtida chef du får bjuda på en av dina nyligen lärda drinkar?