browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gondolen utfärdar gesällbrev inom servering

Ett restaurangbesök idag bedöms inte bara på hur vällagad maten var och hur uppläggningen på tallriken var utan även på hur bemötandet av personalen var.

Servitör med kaffeDet är väldigt viktigt att serveringspersonalen och bartenders på en restaurang uppträder professionellt och ger besökaren exakt den uppmärksamhet som krävs för att besöket ska uppfattas som trevligt, gör de rätt så kan de komma undan med mindre vällagade rätter och ändå ha väldigt nöjda gäster. En restaurang som har både hög kvalitet på maten och professionell personal kan göra ett restaurangbesök oförglömligt och kvala in på några av de större matrecensenternas högt aktade listor över restauranger värda ett besök.

En restaurang som har tagit servering på allvar är Restaurang Gondolen som ligger vid Katarinahissen intill Slussen på Södermalm i Stockholm. De har tillsammans med UHR (hotell- och restaurangbranschens utbildningsråd) blivit den första restaurangen som utfärdar gesällbrev inom servering. Tanken med gesällbrev är att höja statusen och kvaliteten för yrkesbranschen och Lina Forsberg som är Gondolens första gesäll inom serviceyrket ska under några dagar bedömas hur hon är som servitris genom ett digitalt valideringsverktyg som UHR använder. Klarar hon provet blir hon den första servitrisen i Sverige som har ett gesällbrev inom yrket. Hon tycker det är kul att kunna ge yrket ett erkännande och få ett brev på vad hon presterar. Vill du veta vad restaurangrecensenten Restauranger Stockholm tyckte om serveringen på Gondolen så besökte de restaurangen för en tid sedan och skrev om besöket på sin sajt.

Det är väldigt bra om fler certifikat kan utfärdas inom olika yrkesgrupper så att statusen höjs för fler yrkeskategorier än bara yrkesgrupper som kräver en universitetsutbildning. Alla typer av yrken behövs i vårt samhälle och alla typer av människor, så det är ett steg i rätt riktning. Nu får vi hoppas att allt fler bartenders, servitörer och servitriser vill ta steget och bli gesäller så att det får en spridning och blir en standard inom serviceyrket och på så sätt höjer lönerna för de som tar sitt yrke på allvar.