browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Hur blir man bartender?

1988 hade filmen Cocktail, med Tom Cruise i huvudrollen, premiär. Det ledde till en formlig stormning av bartenderutbildningarna, och många har tillkommit sedan dess. Det är inte ovanligt att utbildningar av det här slaget hålls på öar i Medelhavet, som Gran Canaria eller Kos. Den här typen av utbildningar har ganska dåligt rykte, men en stor fördel med dem är att spriten inte är särskilt dyr på dessa öar. Dessutom finns det en riklig tillgång till olika frukter, och detta är två förutsättningar för att kunna experimentera fram bra cocktails.

Bartenderns utrustning

Att blanda drinkar är ett hantverk, och ingen hantverkare är bättre än sina verktyg. Den som blandar drinkar till sina vänner någon gång ibland kan klara sig långt med en glasburk, en sil och några skedar och gafflar, samt naturligtvis skärbräda och knivar för att dela olika sorters frukt och andra ingredienser i mindre bitar.

Den som arbetar som bartender, eller har drinkblandning som en seriös hobby, har dock för det mesta betydligt mer avancerad utrustning.

  • Shakern är troligen det verktyg som förknippas allra starkast med bartenderyrket. Detta av två anledningar. För det första så har alla professionella bartenders tillgång till en shaker, medan den inte är så vanligt förekommande hos den som blandar drinkar hemma. För det andra så finns det knappt en bartender på film som inte har gjort diverse trick med sin shaker. Gå inte på det, dock, det är inte den som kan jonglera bäst med sin shaker som blandar de bästa drinkarna.
  • Mätglas. Att blanda en bra drink handlar om att mäta rätt. För mycket av en ingrediens, och resultatet blir i bästa fall något helt annat än vad som var avsikten.
  • Muddlaren är en sorts mortelstöt i trä som används för att mosa olika ingredienser för att frigöra deras smak. Det rör sig för det mesta om kryddor eller frukt.
  • För att sila bort is när en drink hälls upp använder bartendern en strainer, en sorts sil.
  • Många drinkar innehåller citrusskal, och detta får man lättast fram genom att använda ett zestjärn, så att inget av det vita, beska bakom skalet följer med.