browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Vi älskar kaffemaskinen

Tre sanningar: kaffe är gott, kaffe är nyttigt och kafferaster är mer än bara en bensträckare. Forskningsrapporter talar både för hur viktigt rasterna är för koncentrationen men också för rasten kan vara en samlingspunkt på jobbet. Här listar vi lite olika kaffedrinkar som ni kan samlas kring för att få den där extra trevliga stämningen.

På http://www.sweetcoffee.se/hyra-kaffemaskin/tar man kaffepausen till en helt ny nivå. Där kan man välja mellan espresso eller färskbryggt, och finessen ligger i att det är högsta kvalitét oavsett vad folk kan tänkas föredra. Plötsligt börjar man ju fundera. Kan en arbetsplats blomstra kring en kaffemaskin?

arbetsmiljöverket kan man läsa om skillnaderna mellan rast, paus och fikarast. Det här är hyfsat vaga tidsbegrepp som också ska sättas i en social kontext. Rasten räknas till exempel inte som arbetstid. Det är den tiden du har rätt till utanför din ordinarie tid. Pausen, däremot, är den tid du har rätt till att lyfta blicken från ditt arbete. Det här är reglerat enligt lag, men inte specificerat.

Ett slag för den heliga fikapausen

Men sedan har vi fikapausen eller, kafferasten. Att det finns två ord som betyder samma sak (kombinerar både rasten och pausen, dessutom) är rätt intressant och speglar svenskarnas syn på den här smått sakrala stunden på arbetet. Det är fikapausen eller kafferasten som arbetsplatsen erbjuder och som kan ha rent praktiska fördelar. Här samlas nämligen kollegorna och utbyter tankar och idéer, lär känna varandra och får en stund över till att prata om arbetsrelaterade frågor på ett mer avslappnat sätt.

Det är därför enkelt att räkna ut att det ligger små hemliga skatter i den där kafferasten. Här blomstrar nämligen företaget, knyter banden mellan kollegorna – och dessutom ökar den generella koncentrationen med en välförtjänt och dessutom uppiggande paus.

Finnarna dricker fortfarande mer kaffe än svenskarna enligt svt.se, men sifforrna är så jämna att vi ändå kan anta utmaningen (3,5 koppar kaffe för finnarna vs 3,2 koppar kaffe för svenskarna). Därför tänkte vi lista ett par bra recept på alkoholfria kaffedrinkar som kan bli nästa snackis på din arbetsplats:

  • Irish Drivers Coffee – en alkoholfri variant på den välkända Irish Coffee
  • Vanilla Ice Latte – läskande islatte smaksatt med vanilj
  • Pepparkakslatte – den juligare varianten av den varma och krämiga latten
  • Café freddo – svalkande och söt kaffedrink för de lite varmare dagarna

Drinkarna hittar du på spisa.nu! Lycka till